ponedeljek, 14. oktober 2013

Razširjenost družinske mediacije

Družinska mediacija doživlja zadnja leta v slovenskem prostoru veliko prepoznavnost in vedno večje izvajanje – število družinskih mediacij se je na Inštutu za mediacijo Concordia v zadnjih letih zalo povečalo. 

V Družinskem zakoniku, ki ga pravni in drugi strokovnjaki pripravljajo že nekaj let in ki je trenutno v medresorskem usklajevanju in se bliža svoji končni podobi in sprejemu v parlamentu, ima družinska mediacija svoje posebno mesto. Regulirana je v posebnem poglavju »Svetovalni razgovor in družinska mediacija« ter bo predstavljena strankam na centrih za socialnio delo in ponujena kot možen način rešitve spornih družinskih razmerij. Izvajali jo bodo tako mediatorji na CSD-jih, kot družinski mediatorji, ki bodo vodeni v posebnem registru pri Ministrstvu za pravosodje. 

V nadaljevanju povzemama nekaj primerkov načina urejanja in izvajanja brezplačne družinske mediacije, kot jih predvideva predlog Družinskega zakonika: 
  • Če zakonca v svetovalnem razgovoru ugotovita, da je zakonska zveza za vsaj enega od njiju nevzdržna, strokovni delavec centra za socialno delo zakoncema
  •  predstavi namen in postopek družinske mediacije.
  • Družinska mediacija se lahko izvaja pri centrih za socialno delo in sodiščih, Svet za družinsko mediacijo pa lahko izda dovoljenje za opravljanje te dejavnosti tudi drugim fizičnim ali pravnim osebam. Država je dolžna zagotoviti tudi brezplačno družinsko mediacijo.
  • Za obravnavanje in reševanje vseh vprašanj v zvezi z družinsko mediacijo se pri ministrstvu, pristojnem za pravosodje, ustanovi Svet za družinsko mediacijo. Svet za družinsko mediacijo določi pogoje za pridobitev dovoljenja za izvajanje brezplačne družinske mediacije, podeljuje koncesije za opravljanje posredovanja in tudi nadzira delo mediatorjev (družinsko mediacijo bodo lahko izvajali tudi odvetniki, družinski terapevti, nevladne organizacije in drugi zasebniki, ki bodo izpolnjevali pogoje, ki jih bo določil Svet za družinsko posredovanje, in se bodo z mediacijo lahko ukvarjali profitno).
  • Družinska mediacija se prvenstveno izvaja pred sodnim postopkom z namenom oblikovati sporazum¬ni predlog za razvezo zakonske zveze ali predlog za sklenitev sodne poravnave glede ureditve spornih vprašanj iz družinskih razmerij (varstva, vzgoje in preživljanja otrok, otrokovih stikov, delitve skupnega premoženja zakoncev ali zunajzakonskih partnerjev, preživljanja zakonca ali zunajzakonskega partnerja, izvrševanja starševske skrbi in drugo). 

Ni komentarjev:

Objavite komentar