ponedeljek, 29. oktober 2012

Športna fotografija


Športna fotografija je ena izmed najtežjih fotografskih kategorij, ker zahteva zelo dobro poznavanje športa, ki ga nameravate fotografirati, poznavanje zmogljivosti fotoaparata, znanje in izkušnje. Veliko športov se dogaja zelo hitro in težko je ujeti pomemben trenutek v objektiv in biti hkrati pozoren na kompozicijo, svetlobo, ostrino… Poleg tega pa vas še dodatno omejujejo pogoji fotografiranja, saj se običajno ne morete prosto gibati povsod. Dvoranski športi imajo tudi (praviloma) slabše svetlobne pogoje, vaša pozicija iz katere fotografirate je običajno vnaprej določena s strani organizatorjev, fotografirani niso tam zaradi fotografije, torej se morate vi prilagajati njim in ne obratno.

Na začetku je najprej potrebno izbrati pravi fotoaparat ter še bolj pomembno, dober, svetlobno "močan" objektiv. Najbolje je imeti dva fotoaparata, enega s širokokotnim in drugega s teleobjektivom. Pri fotografiranju, kljub strogim zahtevam, poskušajte fotografirati iz različnih pozicij, da ne bodo fotografije enolične in monotone. Iskati je treba tudi prave trenutke za proženje.

Posebna tehnika športnega fotografiranja je sledenje (panning). Fotografiranemu objektu sledite z enako hitrostjo in s tem dosežete, da je okolica zamazana, objekt pa lepo izostren. Efekt izpade odlično, običajno pa se ga fotografi poslužujejo pri fotografiranju motošportov. Taka fotografija nam da občutek hitrosti oz. gibanja.

Primer panning fotografije