sobota, 10. november 2012

Predsodki o kontaktnih lečah


Kontaktne leče so danes razširjene, mnogim pomagajo aktivneje in bolj kakovostno doživljati vsakdanjik. Predstavljajo moderno alternativo klasičnim očalom z veliko prednostmi. Skupno primarno lastnost, da uporabniku jasno prikažejo celotno vidno polje, obogatijo izbiro izgleda uporabnika. Poleg tega so veliko bolj praktične za uporabo .

Veliko ovir pri uporabi kontaktnih leč storijo govorice in zlobni jeziki, ki uporabniku povečajo strah in nezaupanje v kontaktne leče.

Veliko ljudi je pred uporabo strah, da bodo kontaktne leče še poslabšale vid in povzročile vnetje. Kontaktne leče nasprotno ne povzročajo vnetja. Do vnetja pride predvsem pri lečah, katerih se ne vzdržuje redna čistoča.

Eden največjih predsodkov je poseganje v oko. Ljudje imamo prirojen strah pred posegom v oči. Osebo ki prvič uporablja kontaktne leče je s tega vidika razumljivo strah. Vse strahove odpravi očesni strokovnjak, ki pokaže pravilno vstavljanje in odstranjevanje leč. Kmalu zatem oseba z lečami ravna brez vsakega strahu, ravnanje z lečami postane samoumevno in preprosto kot oblačenje in obuvanje.


Gibanje in vsakdanje aktivnosti mnogim povzročajo strah, da bodo leče padle iz oči, zdrsnile za oko. Človeško oko je po svoji naravi ustvarjeno tako, da je padec leč iz oči praktično nemogoče. Veliko k temu prispeva obisk očesnega strokovnjaka, ki bo znal svetovati osebi in njeni aktivnosti primerne leče. Zdrs leče za oko preprečuje očesna zaščitna pregrada, ki se vlije  pod zgornjo in spodnjo veko.  

Zahtevnost in zamudnost čiščenja mnoge skrbi pred izbiro kontaktnih leč. Da je sicer pomembno čiščenje leč enostavno in hitro je poskrbel razvoj, ki je postopek poenostavil z večnamenskimi tekočinami. Nega in vzdrževanje je bistveno lažje kot v preteklosti. Leče se lahko v tekočini čistijo in razkužujejo preko noči, ko uporabnik uživa spanec.

Nezmožnost ličenja je pogost predsodek, ki pa se ga odpravi preprosto. Ličila se uporablja potem, ko so kontaktne leče že vstavljene v oko. Pri odstranjevanju ličil pa se predhodno odstrani leče. Stik laka za lese z lečami preprečimo tako da zapremo oči.