torek, 16. oktober 2012

Problem suhih oči pri nošenju kontaktnih leč

Ena največjih težav, nad katero se pritožuje večina uporabnikov kontaktnih leč, so suhe oči. To pa še ne pomeni, da morate zaradi tega prenehati uporabljati kontaktne leče. Imate več rešitev. Določeni simptomi suhih oči lahko vključujejo srbenje, pekoč občutek, rdečico ali pa meglen pogled. Oko se zaradi nošenja leč ne more solziti in se zato izsuši.

Splošna in enostavnejša rešitev težave suhih oči je ta, da uporabljamo kapljice za oči čez celoten dan. Naslednja možnost je navlažitev kontaktnih leč. Pri tem postopku morate leče odstraniti iz oči in jih po kapljanju s tekočino za leče nazaj vstaviti.



Kako pogosto to počnemo, je odvisno od stopnje suhosti očesa. Vendar, če morate to početi večkrat kot 3 do 4 krat dnevno vam svetujemo, da obvezno obiščete okulista. V teh primerih gre lahko za prve znake okužbe ali resne srbečice. Če je le mogoče svetujemo uporabo namenskih kapljic za oči brez konzervansov. Znano je, da konzervansi pripomorejo k izsušenosti očesa in povzročajo neudobje med nošenjem leč. Za nekatere ljudi pa zadošča nekaj kapljic na leče pred vstavljanjem v oko in simptomi suhega očesa so za cel dan odpravljeni.

Obvezno redno čistite vaše leče, saj boste le tako zagotovili, da bodo v brezhibnem stanju. S tem boste tudi zmanjšali možnost pojava suhih oči, pa še leče bodo trajala dalj časa. Nošenje kontaktnih leč dlje, kot je to priporočeno, lahko tudi vodi v resna vnetja oči in na tak način povzroča občutek nelagodja med uporabo.

Če imate kljub upoštevanju zgornjih priporočil še vedno težavo s suhimi očmi, je obvezen obisk okulista. Svetoval vam bo druge leče, ki so lahko narejene iz drugačnega materiala, ki vam osebno bolje ustreza.

Ob vsaki neobičajni težavi vedno priporočamo obisk okulista. Še pred tem pa si vzamite leče iz oči, da preprečite poslabšanje stanja. Če nadaljujete z nošenjem leč, lahko povečate infekcijo ali si v skrajnem primeru celo poškodujete oči.

Ni komentarjev: