četrtek, 17. julij 2014

Fasada hišo na prvem mestu ščiti, nima le okrasnega namena

Vsaka stavba mora imeti tako zaščito, da hkrati tesni in diha z njo. Fasada mora biti zato delno prepustna – od zunaj navznoter mora tesniti, od znotraj navzven pa vseeno prepuščati zrak in vlago, da hiša diha. Če fasada svojega dela ne opravlja pravilno ali v zadostni meri, se lahko prebivalci hitro znajdejo pred težavami kot so: vlaga, plesen, uhajanje toplote, udor vode… Glede na to v kakšnem klimatskem področju neka stavba stoji, fasader predlaga materiale za fasado. Temperaturna nihanja lahko dosežejo tudi do 50°C toplotne razlike (od -15°C do +35°C v Sloveniji) in obremenjujejo strukturo fasade, zato mora biti ta primerna za pravo področje.

Seveda ima fasada v končni fazi tudi estetsko funkcijo, saj si lastnik stavbe lahko izbere barvo zunanjosti svoje stavbe, vendar pa je veliko pomembnejše iz česa je narejena »obleka« hiše, kot pa kako zgleda hiša na koncu. Vendar pa je v določenih okoljih omejena tudi izbira določenih barv, zato se je o tem potrebno pozanimati v naprej.

Je že res, da kvalitetna fasada stane več kot neka srednje-kvalitetna fasada, a se na koncu bolj splača dati nekaj več denarja na začetku, kot potem vsako leto več zapraviti za ogrevanje in popravila posledic slabega tesnjenja in nezadostnega dihanja (vlaga in plesen sta lahko velik problem in strošek). Zid in sistem zunanjih oblog, ki gradijo fasado, morata biti optimalno usklajena, saj le tako lahko omogočata ustrezno zaščito. Izkušen fasader vam bo na podlagi znanja priporočil najboljšo možnost za izolacijo vašega doma, hkrati pa vam svetoval tudi pri izbiri prave barve. Oblecite svojo hišo v pravo obleko in jo zaščitite pred zunanjimi vremenskimi vplivi, hkrati pa naj fasada s svojo barvo sporoča vaš pravi jaz.


Ni komentarjev:

Objavite komentar