sreda, 3. julij 2013

Računalniška pomoč na daljavo

Včasih je odprava napake na računalniku zahtevna in presega vaše računalniško znanje. Zahtevnost je odvisna od našega računalniškega predznanja in od tega, kaj točno moramo popraviti oz. kaj je sploh šlo narobe ter kako hude težave imamo. Določene probleme lahko v večini primerov odpravimo kar sami doma. Med ta opravila lahko štejemo pregledovanje računalnika za virusi, nameščanje in posodabljanje programske opreme ter čiščenje prahu v notranjosti računalnika. Zahtevnejša opravila (menjava trdega diska, diagnostika napak, popravilo operacijskega sistema,…) pa raje prepustimo računalniškemu servisu, kateri bo najbolje poskrbel za te težave.

Ker pa v teh časih vse pogosteje nimamo ne denarja ne časa za ukvarjanje s serviserji in računalniškimi servisi, je vedno bolj priljubljena računalniška pomoč na daljavo preko interneta. Običajno moramo tudi za najmanjše posege »škatlo« računalnika odpeljati na servis ali pa nas mora obiskati serviser na domu. V primeru oddaljene pomoči to ni potrebno, saj se serviser kar preko interneta poveže na naš računalnik in odpravi napako. S tem se precej zmanjša strošek servisa in seveda tudi izguba časa, saj je napaka odpravljena v najkrajšem možnem času, brez čakanja na prihod serviserja. Seveda je razumljivo, da vseh popravil ni mogoče nuditi na daljavo. Za oddaljeno računalniško pomoč potrebujemo računalnik z delujočim operacijskim sistemom ter delujočo internetno povezavo. Na daljavo torej ni mogoče odpraviti težav s strojno opremo, omrežjem ali internetom.



Računalniški servis na daljavo je še posebej primeren za vse težave s programsko opremo. Serviser lahko pri dostopu na daljavo ureja nastavitve programov in operacijskega sistema, čisti viruse, išče napake za nedelovanje programov, nastavi prejemanje e-pošte in vas izobražuje glede uporabe programa itd. Popravilo računalnika na daljavo ima tako veliko prednosti pred klasičnim obiskom serviserja ali dostavo računalnika na servis.

Kot že omenjeno, preko servisa na daljavo ne moremo odpraviti vseh napak, je pa lahko tak način računalniškega servisa preko interneta odlična izbira tako za naročnika, kot tudi za serviserja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar