torek, 30. april 2013

Postonjska jama in Škocjanske jame

Slovenija je dežela številnih jam. Najlepše in turistično najbolj privlačne jame so na Krasu. Znanstveniki so v 19. Stoletju vneto opisovali značilne podzemne kraške pojave. Gre za zemeljsko površje, ki je zgrajeno iz kamnin, ki se topijo v padavinski vodi. Voda kamnine odnaša in ustvaja značilne podzemne kraške oblike. Najbolj znani kraški jami sta Postojnska jama in Škocjanske jame.

Postojnsko jamo so poznali in obiskovali že v srednjem veku. V času življenja Valvasorja so obiskovalce vodili tudi v Črno jamo. Del jame, ki je danes turistično urejen, je leta 1818 odkril jamski vodnik Luka Čeč. Od takrat se je številno turistov vsako leto povečalo, v letu 2011 jo je obiskalo preko pol milijona turistov. Postojnska jama je znana po svojem električnem vlaku, ki vozi turiste globje v dvorane. Postojnski jamski sistem je ustvarila reka Pivka. Sistem obsega Magdaledno, Postojnsko, Otoško in Črno jamo. Postojnska jama ima stalno letno temperaturo okoli 8 stopinj.

Škocjanske jame so edina slovenska znamenitost vpisana v Unescov seznam svetovne naravne dediščine. Jame so od leta 1999 vpisane tudi v seznam mednarodno pomembnih mokrišč Ramsarske konvencije. Nahajajo se blizu Divače in le streljaj od naselja Škocjan. Ustvarila jih je reka Reka. Turistični obisk je speljan v smeri proti rečnemu toku in je omejen le na del podzemnih jam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar