četrtek, 12. december 2013

Kaj narediti, da bo kuhinjski nož vedno oster?

Kuhinjski noži so precizno orodje, ki se ob nepravilni uporabi kaj hitro poškoduje. Pod nepravilno uporabo razumemo nekaj očitnih stvari, kot je uporaba noža za rezanje kosti, žic in podobnega, a tudi opravila, ki se zdijo povsem primerna, lahko nož sčasoma poškodujejo. Primer je neprimerno čiščenje, ki sčasoma omaja ročaj, otopi rezilo in lahko celo povzroči rjavenje tudi najboljših kuhinjskih nožev iz nerjavečega jekla. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov za pravilno rokovanje s temi ostrimi kuhinjskimi pomočniki.

Najboljše je, da svoje kuhinjske nože umivate v praznem kuhinjskem koritu pod tekočo vročo vodo in z blagim detergentom. Odložiti nož v kup namočene umazane posode, je napačna poteza zaradi najmanj dveh razlogov. V umazani vodi samo čaka, da vas poreže, poleg tega pa se lahko kuhinjski nož z lesenim ročajem v vodi razmaja. Izogibajte se tudi uporabi grobih kuhinjskih gobic in uporabljajte samo tisto najmehkejšo.

Je lahko kuhinjski nož zdravju nevaren?


Poleg očitne, ko nam zdrsne in nas grdo poreže, skrivajo kuhinjski noži še eno zdravstveno nevarnost. Le redki med nami vedno kupijo narezano meso, ki se ga vrže naravnost v ponev. Večinoma režemo surovo
meso sami, kar pa je lahko rizično, če uporabljamo isti in neočiščen nož tudi za rezanje hrane, ki je ne bomo toplotno obdelali, kot je na primer kumarična solata. Meso je namreč lahko kontaminirano z različnimi bakterijami, ki pa ob kuhanju, peki ali cvrtju vse pomrejo.


Kot rečeno, se nevarnost skriva v prenosu teh bakterij na živila, ki jih bomo jedli surova. A niso le kuhinjksi noži tisti, ki širijo bakterije, saj uporaba istih rezalnih desk za vsa živila predstavlja enako nevarnost. Tako je pomembno, da nož in desko po vsaki obdelavi mesa temeljito operete. Obstaja pa še elegantnejša rešitev: za vsako skupino živil imejte poseben kuhinjski nož in posebno rezalno desko. Tako bo tudi obdelava lažja, saj obstajajo specializirani noži za meso, zelenjavo, ribe in vse drugo, sa katerimi so kuhinjska opravila povsem enostavna!

Čemu se izogibati?

Vsi kuharski mojstri vam bodo povedali, da je za nože od vsega najslabše, če jih perete v pomivalnem stroju. Sicer to ne bo usodno, a se ne čuditi, če bo izgubil ostrino že po mesecu ali dveh. Podobno se lahko rezila nožev skrhajo ali otopijo, če ležijo v predalu in se z rezili drgnejo med sabo in z drugimi kuhinjskimi pripomočki. Lahko bi rekli, da gre za pravo zabavo kuhinjskega orodja, a kuhinjski noži bodo s tem hitro otopeli in kar je morda še pomembnejše, nametani v predalu predstavljajo veliko nevarnost za grde ureznine!

Ena izmed nevarnosti, ki preži na ostrino vašega kuharskega orodja, pa je tudi vlaga. V stojala nikoli ne pospravite mokrih kuhinjskih nožev, saj se lahko znotraj stojal razvije plesen ali pa pride do drugih poškodb materiala. Najbolje je, če nož še nekaj časa potem, ko ste ga obrisali, pustite na prostem, da izhlapijo še vse nevidne kapljice vode.

Ob vsaj delnem upoštevanju zgornjih priporočil in ob nakupu kvalitetnih kuhinjskih nožev se nimate česa bati. Da pa zaradi kvalitete ne bi trpela vaša denarnica, si oglejte razprodajo zadnjih kosov vrhunskih nožev priznanih nemških blagovnih znamk Zwilling in CS Solingen ter japonskega Globala v Ducatovem oddelku Noži!


Ni komentarjev:

Objavite komentar