sreda, 30. januar 2013

Varnost in prevare v spletnih trgovinah

Pozor pri facebook kuponih za trgovine

SI CERT opaža da je vedno več prijav, ko uporabniki niso povsem prepričani ali so spletne trgovine varne oz. vredne zaupanja. Na žalost je vedno več kupcev/uporabnikov, ki nasedajo takšnim prevaram. Spletne trgovine so zelo dobre.
V zadnje obdobje opažanja sodijo tudi  facebook kuponi (lahko si ogledate primer in razlago nevarnosti), prek katerih se uporabniki prijavljajo v sms klube. Na tedenski ravni pri SI-CERTu zabeležijo najmanj en primer takšne zlorabe.
Nevarnosti “nigerijske prevare“ in lažne spletne trgovine želijo z aktivnostmi uporabnikom predstaviti na čim bolj plastičen, a humoren in dostopen način, s pomočjo video posnetkov in napotkov ter konkretnih primerov prevar. Prav tako nameravajo nadaljevati s kvizom Spletni detektiv, in spletno poslovanje, ki so ga pričeli med februarskim tednom in izdelava spletnih trgovin varne rabe interneta. V novi preobleki bodo vprašanja vezana izključno na tematiko spletnih goljufij. Kviz uporabnikom omogoča preverjanje svoje ozaveščenosti, ki jo lahko nato nadgradijo z gradivi, ki so dostopni na spletu.

Kaj je spletna trgovina

Po definiciji elektronsko poslovanje ali e-trgovanje je prodaja in nakup storitev in izdelkov preko spleta. Iz tega se je razvil pojem spletna trgovina in Izdelava spletne trgovine.

Dan danes si življenje brez spletne trgovine ne predstavljamo. Nakup določenega izdelka iz tujine nebi bil mogoč, razen če bi se tja odpeljali ali bi naša lokalna trgovina ta izdelek posebej naročila kar pa bi bilo predrago. Pred kakšnim desetletjem se je pa pojem "spletna trgovina" pojavil, in tako se je začel razvoj profesionalnih e-poslovanj in spletnih trgovin.
Najboljše je spletno trgovino naročiti pri strokovnjakih, ki vedo kaj delajo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar